top of page
  • Artem Mykhailov

Як не стати жертвою кіберзлочинців? 10 практичних порад для МСБ

Артем Михайлов, директор з корпоративних рішень ISSP, надає 10 корисних порад для організацій, зокрема для малого та середнього бізнесу, щодо мінімізації ризиків несанкціонованого доступу та взлому корпоративних ресурсів. Ці прості кроки допоможуть захистити ваш бізнес від втрати цінної інформації та уберегти від потенційних фінансових та репутаційних збитків.



Ліцензійне ПЗ. Використовуйте лише ліцензійне програмне забезпечення. Нелегальне ПЗ може містити вразливості, якими легко скористаються кіберзлочинці.


Постійні оновлення. Забезпечте регулярні оновлення операційної системи та софту. Всі оновлення повинні бути вчасно встановлені для усунення вразливостей.


Антивіруси. Встановлюйте антивірусне програмне забезпечення навіть на пристроях з операційною системою MacOS. Кіберзлочинці шукають слабкі місця, тому жодна платформа не є повністю захищеною.


Безпечні паролі та 2FA. Використовуйте складні паролі та активуйте двофакторну аутентифікацію за допомогою кодів або додатків для додаткового рівня захисту.


Соціальна інженерія. Навчіть персонал розпізнавати атаки з використанням інструментів соціальної інженерії. Кіберзлочинці часто використовують маніпуляції для отримання доступу до системи.


Холодні бекапи. Регулярно створюйте резервні копії даних та зберігайте їх в офлайн-режимі. Це дозволить вам відновити дані у випадку атаки або втрати інформації.


Оновлення роутера та захист налаштувань. Постійно оновлюйте програмне забезпечення роутера та здійснюйте його захист (hardening) для запобігання несанкціонованому доступу.


Шифрування та складні паролі. Шифруйте важливі дані на ноутбуках та використовуйте складні паролі для захисту від несанкціонованого доступу.


Обмеження інформації у соцмережах. Утримуйтеся від публікації сенситивної інформації про компанію та персонал у соціальних мережах.


Безпечний обмін даними. Домовляйтеся та використовуйте безпечні протоколи обміну даними з колегами, особливо при передачі конфіденційної інформації.

bottom of page