top of page
ISSP

ISSP презентувала досвід України у протидії кіберзагрозам на конференції Cybersecurity Luxembourg

Оновлено: 6 груд. 2022 р.

Олег Дерев’янко, співзасновник та голова ради директорів ISSP, взяв участь в конференції Cybersecurity Luxembourg, що була організована в рамках Європейського місяця кібербезпеки (European Cyber Security Month).


Однією з головних цілей заходу було поділитися останніми тенденціями та найкращими практиками, щоб протистояти основним викликам у сфері кібербезпеки. У заході взяли участь представники державного та приватного сектору з Люксембургу, Європи та інших країн. Топ-менеджери, дослідники, науковці, підприємці та фахівці з кібербезпеки з різних секторів і галузей приєдналися до конференції, щоб представити свої яскраві ідеї та інноваційні кібер рішення.


Під час свого виступу Олег Дерев’янко коротко охарактеризував виклики, які постали перед Україною з 2014 року, початку гібридної війни, невід’ємною частиною якої є кібернапади. З початком повномасштабного вторгнення в лютому цього року, рівень викликів суттєво зріс, адже все більше українських малих і середніх підприємств, потужних підприємств і операторів критичної інфраструктури ставали жертвами хакерів, які спонсоруються росією. За даними CyberPeace Institute, з січня по вересень 2022 року в Україні було зафіксовано 166 кібератак, в той час як на росію припадала 141 атака, а на всі інші країни – 197.


Як організації можуть зменшити безпрецедентні кіберризики? Ось декілька основних рекомендацій від експертів ISSP


• Перевірте готовність організації моніторити та реагувати на інциденти у сфері кібербезпеки, максимально залучаючи до цього процесу ключових топ-менеджерів; проводьте настільні навчання (table-top exercises, TTXs)

• Операціоналізуйте управління загрозами, розробіть детальні плани реагування та аварійного відновлення

• Розширюйте операційні кібер спроможності за допомогою керованого виявлення загроз і реагування на них від зовнішнього постачальника

• Розвивайте кіберобізнаність і кіберкультуру в організації, проводячи постійне навчання персоналу


Cybersecurity Luxembourg стала чудовим майданчиком для налагодження нових зв’язків і зміцнення існуючої синергії.


Кібербезпека – це відповідальність кожного, саме тому зараз, як ніколи раніше, урядові установи, університети, НУО, аналітичні центри та бізнес повинні співпрацювати, щоб посилити загальну кібер стійкість на національному, європейському та міжнародному рівнях.


Comments


bottom of page