top of page
  • ISSP

Лідери фінгалузі за сприяння ISSP обговорили виклики та інструменти протидії платіжному шахрайству

ISSP, міжнародна спеціалізована компанія з кібербезпеки, у співпраці з Українською міжбанківською асоціацією членів платіжних систем "ЄМА" та за сприяння Visa провели Форум безпеки розрахунків та кредитів.


До засідання долучилися представники більше 150 банків та фінансових організацій. У фокусі уваги учасників форуму були питання протидії платіжному шахрайству та нові підходи до антифрод регулювання на законодавчому рівні.


Відкриваючи форум, Роман Сологуб, генеральний директор ISSP зазначив, що хоча фінансова галузь є однією з найбільш підготовлених з точки зору протидії кібератакам, критичним фактором залишається взаємодія в секторі та підвищення рівня кіберстійкості.

«Впровадження в Україні нових антифрод регуляцій на законодавчому рівні відкриває перед нами нові можливості для партнерства та посилення співпраці з фінансовими організаціями й банківськими установами. Маючи великий досвід реалізації антифрод рішень (як в Україні, так і за кордоном), ми готові допомогти банківській сфері адаптуватися до нових вимог та гармонізувати свою діяльність з правилами та нормами, що вже діють у Євросоюзі», - прокоментував Роман.

Заступник директора асоціації Олеся Данильченко поділилася з учасниками актуальною статистикою щодо фактів платіжного шахрайства в Україні. За її словами, кількість інтернет шахрайств з використанням інструментів соціальної інженерії у другому кварталі 2023 року зросла на 8% у порівнянні з 2022 роком, що підкреслює необхідність подальшого впровадження банками ефективних рішень, які ускладнюють діяльність кібер зловмисників.


Про практичну сторону впровадження нових підходів та інструментів у боротьбі з онлайн шахрайством у фінансовій сфері розповіли Сергій Поята, директор з операційної діяльності ISSP, та Юрій Хмеленко з «Сенс Банку».

Спільно з представниками Кіберполіції оператори банківського сектору обговорили шляхи покращення взаємодії під час розслідувань шахрайських схем із використанням банківських карток.

Учасники разом з екперткою Анастасією Конопльовою окремо зупинилися на аналізі Постанови НБУ №58, яка передбачає посилення автентифікації та впровадження додаткових вимог до операторів фінансового ринку до кінця 2024 року.

Будемо й надалі сприяти розвитку фінансового сектору України та посилювати кіберстійкість банківських установ за умов війни, яка ведеться, у тому числі, і в кіберпросторі.


bottom of page