top of page
  • triasna

ISSP приєдналась до проєкту ATHENA для боротьби з дезінформацією та цифровими загрозами

ISSP, ваш надійний міжнародний постачальник послуг у сфері кібербезпеки, доєднався до європейського проєкту ATHENA, що реалізується в рамках програм Horizon Europe.


Ця трьохрічна ініціатива Європейського Союзу покликана боротися із викликами, що пов'язані із зовнішнім маніпулюванням інформацією та втручанням в її поширення (foreign information manipulation and interference, FIMI).



Назва проєкту ATHENA (або ж «Афіна» українською) розшифровується як An exposition on THe forEign informatioN mAnipulation and interference. Загальний бюджет – три мільйона євро.


Головна мета проєкту – ретельне вивчення принаймні 30 випадків FIMI, розбір тактик, методів та процедур, що застосовують автори маніпуляцій. Як результат, проєкт ATHENA має на меті розробити ефективні контрзаходи та оцінити їхні наслідки для суспільства.

«Дослідницький проєкт ATHENA є вкрай актуальним, оскільки він направлений на протидію деструктивним інформаційним впливам - надзвичайно важливим ризикам сучасного інформаційного суспільства. Результати проєкту дозволять покращити існуючі механізми протидії поширенню дезінформації. Ми раді долучитися до цієї новаторської ініціативи в рамках програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій Horizon Europe і в партнерстві з провідними європейськими організаціями сприяти протидії пропаганді та інформаційним маніпуляціям», - зазначив Роман Сологуб, генеральний директор ISSP.

Інноваційний підхід проєкту включає створення інструментів аналізу дезінформації, комплексної оцінки знань та динамічної інформаційної панелі для моніторингу FIMI. ATHENA також проведе порівняльний правовий та регулятивний аналіз того, як вісім країн-членів ЄС вирішують питання FIMI, виявляючи ті сфери, в яких можна здійснити покращення.  


Консорціум проєкту ATHENA включає наступних партнерів: Hellas (FORTH, Греція), Університет Кіпру (UCY), Баварська поліцейська академія (Німеччина), Дослідницькі інститути Швеції (RISE), Університет прикладних наук Laurea (Фінляндія), Фундація Eurecat (Іспанія), Storyzy (Франція), Трініті Коледж Дублін (Ірландія), Європейська організація з безпеки (Бельгія), Maldita (Іспанія), EU-Disinfo (Бельгія), Коледж Дублін (Ірландія), ISSP (Україна) та Trilateral Research (Велика Британія).

bottom of page